Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Παρέμβαση για ισχυρή και βιώσιμη Αλίαρτο

Επειδή κανείς μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους (;) όπως η δημοτική αρχή δεν τολμούν να προχωρήσουν σε δημόσια συζήτηση με φορείς και κατοίκους της Αλιάρτου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για το τι διεκδικούν ο δήμος Αλιάρτου αλλά και οι όμοροι δήμοι και πολύ δε περισσότερο δεν τολμούν να προβούν σε δυναμικές διεκδικήσεις ανοίγουμε εμείς το θέμα.

Οι συζητήσεις με μυστικοπάθεια, η κακομοιριά, οι παρεμβάσεις τύπου «καφενείου», το παρασκήνιο με προτεραιότητα στην διασφάλιση της «καρέκλας» και η περιστασιακή συζήτηση του θέματος δεν προφέρουν τίποτα.

Έτσι λοιπόν, η πρόταση που καταθέτουμε προς σκέψη και συζήτηση είναι για έναν ισχυρό και βιώσιμο νέο δήμο με την συνένωση των δήμων Αλιάρτου, Θεσπιών και Θίσβης. Υπάρχει και ο δήμος Ακραιφνίας που ακόμα δεν έχει λύσει τα δικά του προβλήματα δεδομένου ότι το Κόκκινο και το Ακραίφνιο βλέπει προς Αλίαρτο ενώ το Κάστρο προς Ορχομενό.

Τόσα χρόνια με σαφέστατη ευθύνη των εκάστοτε δημοτικών αρχών, φυσικά και της σημερινής που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ανεπαρκέστατη ο δήμος Αλιάρτου δεν κατάφερε να έχει καμία μορφή ανάπτυξης.

Αν και διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (εκτάσεις αγροτικές, κτιριακές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως οι κήποι που μαραζώνουν) αυτά ποτέ κανείς δεν κατάφερε να τα αναδείξει. Κύριο χαρακτηριστικό η μιζέρια.

Τώρα λοιπόν παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία, με την συνένωση με έναν ακόμα ιστορικό δήμο, τον δήμο Θεσπιών και με έναν τουριστικό δήμο, με πανέμορφες παραλίες στον Κορινθιακό, τον δήμο Θίσβης να δημιουργηθεί ένας μεγάλος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και το μέλλον των κατοίκων του.

Τώρα παρά ποτέ αυτό αποτελεί ανάγκη. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης λίγες είναι οι περιοχές που έχουν ευοίωνες προοπτικές. Και η Αλίαρτος είναι μια από αυτές.

Υστερεί όμως σε κάτι. Υστερεί σε στελέχη σε πρόσωπα που θα μπουν μπροστά στην μάχη που ήδη έχει αρχίσει. Οι μέχρι σήμερα «ηγέτες» του τόπου δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αποδεικνύουν πόσο «λίγοι» είναι μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις. Τόσα χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι οι οποίοι δεν έχουν πείσει περί του αντιθέτου. Δείχνουν… κουρασμένοι για να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου. Ας κάνουν όμως μια ύστατη προσπάθεια, να συμβάλλουν την περίοδο αυτή για την έξοδο από το τούνελ και στη συνέχεια ας αποσυρθούν. Είναι το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν. Θα τους το αναγνωρίσουμε. Είχαν τον χρόνο και την ευκαιρία αλλά αδράνησαν. Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν τους εμπιστευτούμε ξανά.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να σηκώνουν το ανάστημα όσοι έχουν υποστείλει την σημαία. Όσοι λόγο των καταστάσεων δείχνουν να έχουν αποστασιοποιηθεί αν και στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται και εργάζονται από άλλες θέσεις, σε άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης, περισσότερο από την σημερινή δημοτική αρχή. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να βοηθάει τον δήμο από την θέση για παράδειγμα του αντινομάρχη και να αποποιείται των ευθυνών για την ανάληψη πρωτοβουλίας στον δήμο που τον ανέδειξε.

Οι στιγμές για την αυτοδιοίκηση είναι ιστορικές και ιστορικές οι ευθύνες των στελεχών αλλά και των κομμάτων και στη προκειμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ξεφύγουν από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να ανοίξουν νέους δρόμους, να δουν την πραγματική κατάσταση και όχι την κατάσταση που παρουσιάζουν ωραιοποιημένη ορισμένοι δημοσιογράφοι κατά πως τους βολεύει, και ανάλογα να πράξουν.

Το ζήτημα επιβάλλεται να εξεταστεί με την ανάλογη προσοχή, η εύρυθμη λειτουργία ενός δήμου δεν διασφαλίζεται με όρους… ποδοσφαίρου ούτε περιορίζεται στην έκδοση… πιστοποιητικών. Άλλος ο ρόλος του παράγοντα του ποδοσφαίρου, άλλος ο ρόλος του υπαλλήλου και άλλος ο ρόλος του αιρετού.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όλους. Ίσως όχι από εμάς αλλά από τη νέα γενιά σίγουρα…

12 σχόλια:

  1. μονο αυτους τους δημους θελετε;
    να παρετε και τα βαγια, τα δερβενοχωρια και την αραχοβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σχηματαρι που πηγε ρε παιδιά;
    μπας και ανηκει σε αλλο νομο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΛΑ Η ΑΛΙΑΡΤΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλύτερα να πάει στο δήμο Λιβαδειάς ίσως έτσι βρεθεί κάποιος να ενδιαφερθεί γι΄ αυτόν τον τόπο. Και τώρα που είναι ξεχωριστός δήμος τι έχει να επιδείξει; Τι έχουν κάνει οι τοπικοί άρχοντες όλα αυτά τα χρόνια (για τους ίδιους δεν γνωρίζω) για εμάς τους απλούς πολίτες Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ. Αυτό έχουν κάνει όσοι εμπλέκονται με τα κοινά στην Αλίαρτο. Και αν έχουν επιχειρήματα ας αποδείξουν το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ , ΤΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ . ΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΝΗΡΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και η Αλίαρτος χωριό της Λιβαδειάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνώ πας πρέπει να σπεύσουν και να επιστρατευτούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας για να αξιοποιηθεί η πόλη μας στα πλαίσια του Καλλικράτη.
    To μεγαλύτερο βάρος όμως πέφτει σε επιφανείς συμπολίτες μας που πρέπει να είναι μπροστάρηδες όχι μόνο στα Νομαρχιακά δρώμενα αλλά και σαυτά της πόλης μας.
    Το σίγουρο είναι ότι πρέπει η Αλίαρτος να γυρίσει σελίδα φτάνει πια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκεινος-η που μιλα για παρεμβασεις καφενειου,να προσεχει τα σχολια του,γιατι σε λιγο καιρο θα με(ΓΛΥΦΕΙ)και ξερει τι εννοω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για συζητήσεις «καφενείου» μίλησε το aliartosnet το οποίο δεν «γλύφει» και δεν «μασάει» τα λόγια του. Αν ξέρετε να έγινε στον δήμο Αλιάρτου κάποια διαδικασία στην οποία κλήθηκαν επίσημα οι δημότες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις συνενώσεις και το μέλλον του δήμου να μας το πείτε. Αλλά δυστυχώς πέρα από συζητήσεις σε καφενεία, ταβέρνες και σε στυλ παρέας δηλαδή πέρα από διαδικασίες άτυπες που έγιναν στο «πόδι» δεν έχει γίνει τίποτα. Οι κάτοικοι του δήμου ανησυχούν και καλά θα κάνει να ανησυχήσει και η δημοτική αρχή πριν να είναι πολύ αργά, αν ήδη δεν είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γιατι απειλες?

    συγχαρητηρια στο aliartosnet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το αρχικό κείμενο του aliartosnet και θα μπορούσα να πω ότι συμφωνώ τουλάχιστον επί της ουσίας όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι.Με τέτοιες λογικές όμως που αναφέρει ο ανώνυμος στις 2:43 τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά. Ποιόν εκπροσωπείτε κύριε εσάς που σας γλείφουν; Για να μάθουμε και μεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η απειλη ειναι χαρακτηριστικο του αγραμματου.
    Προσπαθει να βαλει το κοσμο σε αλλη λογικη για αποφυγη της ουσιας του προβληματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin